oktatás

Magyarországon is terjed az e-learning

magyar

Magyarországi viszonylatban egyre szélesebb körben kezd elterjedni az otthoni, számítógépes tanulás. Az e-learning térnyerésével már a KRESZ-tanfolyam elvégzéséhez sem kell tantermi órákra járni, ugyanis a teljes körű képzés érdekében az NKH által akkreditált e-learning szolgáltatás (elméleti e-learning KRESZ-tanfolyam) már elérhető több száz autósiskolánál.

"Szakképzési és felnőttképzési projektek az Európai Unióban" - az Innolearn Klaszter szakmai konferenciája

magyar

Az Innolearn Klaszter 2013. szeptember 13-án tartotta "Szakképzési és felnőttképzési projektek az Európai Unióban" címmel az ezévi szakmai konferenciáját. A konferencia apropója a "SME 2.0 - Kis- és középvállalkozások proaktív hálózata" (2011-2013) című, a Leonardo program keretében támogatást nyert, az ITStudy Kft. által megvalósított projekt zárása volt.

E-learning tananyagok - Balesetek elkerülése

magyar

Számos témára és tantárgyra - melyről azt hihetnénk, hogy csak hagyományos úton tanítható - készült már e-learning tananyag, mely azt bizonyítja, hogy szinte minden életterületen helytállhat ez a fajta tanítási módszer is. Ezúttal egy kisvárosba ellátogatva számos veszélyhelyzetet vizsgálhatunk meg, melyről nekünk kell eldönteni, hogy valójában is veszélyes-e. Az életszerű helyzetek nemcsak gyerekeknek szólnak, számos olyan szituáció és szereplő tűnik fel, hogy biztosak lehetünk benne, hogy legalább eggyel azonosulni tudunk.

E-learning tévhitek

magyar

Az e-learning alapú oktatás vagy a tantermi oktatás az izgalmasabb? Ha jól belegondolunk, egy rosszul megtervezett képzés esetén egy tantermi oktatás is lehet ugyanolyan unalmas. Egy kis kreativitással és erőbefektetéssel változatos feladatokkal teli, érdekes, motiváló e-learninges tananyagot készíthetünk el. A tanulókat az első időszakban már csak a változás tudata is izgalomban tart, ezért ne akarjunk elsőre tökéletes tananyagot elkészíteni, törekedjünk a fokozatosságra, a változatosságra.

 

Videók az e-learning tananyagokban

magyar

Egy-egy e-learning tananyag elkészítésénél igen fontos szempont a figyelem és az érdeklődés folyamatos fenntartása. Ehhez számos eszköz áll a tananyagfejlesztők rendelkezésére, azonban az egyik legizgalmasabb mozgóképekben megmutatni egy-egy dolog mikéntjét. A következő néhány tippet érdemes megfontolnunk, ha videókkal szeretnénk tananyagunkat színesebbé tenni.

1)      Mutasd, ne mondd!
2)      Ne izgulj a végeredmény miatt!
3)      Használd a Youtube-ot!
4)      Maradj életszerű!

 

E-learning tippek

magyar

Amikor valaki az e-learning bevezetésbe kezd, áttekinti a piacot, hogy milyen fejlesztő eszközökkel valósíthatóak meg elképzelései. A piacon egyre több a (rapid) e-learning fejlesztő eszköz, és a korlátozott funkcionalitású ingyenes verziótól a több százezer forintos alkalmazásig nagy a választék. Ahhoz, hogy megfelelően döntsünk, a következő kérdéseket kell végiggondolnunk:

1)      Mekkora összeg áll rendelkezésünkre?

2)      Ki fogja használni, és milyen készségekkel rendelkezik?

3)      Mi a célunk?

A tanári szerepek az e-learning oktatásban

magyar

Az e-learning nagymértékben megváltoztatta a tanári szerepeket, de újak is alakultak ki. Az online tutor szerepe néhány dologban sokkal többről szó, mint a hagyományos értelemben vett tanári feladatról. Ő az, akinek fel lehet tenni a kérdéseket, aki összefogja a csoportot, koordinálja a tanulási folyamatot. Jelenlétükkel plusz értéket adnak hozzá. Motiválnak, értékelnek, támogatnak és moderálnak is.

Figyelemfelkeltő eszközök az (e-learning) oktatásban

magyar

Az oktatásban - így az e-learning esetén is - igen nagy kihívást jelent, hogy a figyelmet ne csak kivívjuk, hanem a tanulási folyamat egésze alatt fenn is tartsuk. Kristen Marshall cikkében 5 tanáccsal lát el minket, íme néhány:

-Interaktív tartalommal készítsd a tananyagod! Ma már számos eszköz lehetőség van, hogy a száraz tananayagot élvezhetővé tegyük a tanulók számára.

-Használj egyedi sablonokat! Egy egyedi sablon nemcsak kiemeli a tananyagot a sokaságból, hanem személyessé is teszi azt.

Oldalak

Subscribe to RSS - oktatás