E-learning – Igénytől a megvalósításig 2.

Ha a vállalti igények mérlegelőse után eldöntöttük, hogy e-learning alapú megoldást szeretnénk készíteni, akkor a megvalósításra az alábbi lehetőségeink vannak.

Ha nem egyedi igényről van szó (pl.:Tűzvédelem tananyag, Office ismeretek), akkor érdemes körbenézni a piacon és meglévő "dobozos" oktatóanyagot vásárolnunk. A legtöbb e-learning tananyagokat gyártó cégnél ezek meglévő, kész termékek, így jóval kedvezőbb áron vásárolhatóak meg, mintha saját magunknak kellene őket kifejleszteni (Pl. az ARTudásmenedzsment e-learning tananyagai: Tűz-, Munka- és Egészségvédelem tananyag, továbbá a Word, Office, PowerPoint és Outlook ismeretek.).

Amennyiben egyedi igényről van szó (pl.: saját fejlesztésű szoftver esetén), akkor két lehetőségünk van:

  • Belső munkatárs által készített tananyag
    A szoftvert ismerő kolléga által készített prezentációt vagy videót alakítjuk át e-learning tananyaggá rapid e-learning készítő eszközökkel. Hátránya, hogy ilyen eszközökkel nem lehet teljeskörűen kihasználni az e-learning előnyeit, kevésbé interaktív tananyagokat lehet így készíteni. Érdemes egy e-learningről szóló oktatásra elküldenünk a kollégát, mert a tananyag fejlesztés előtt nem árt tisztában lenne a prezentáció, a rapid e-learning és az e-learning használhatóságával, különbségeivel, előnyeivel és hátrányaival.
  • Külső szakértő által készített tananyag
    Külső cég esetén megértést is mérni képes tananyagok készülhetnek, azonban ne feledjük, hogy ezek biztosan több időt és erőforrást igényelnek, mint egy rapid e-learning tananyag és a hatékonyságuk is jobb.
     

Az ARTudásmenedzsment munkatársai által írt teljes cikk megtekinthető a következő weboldalon:
http://elearning.co.hu/e-learning-igenytol-a-megvalositasig-2/