InnoTeach

Az InnoTeach Európai Uniós projekt (Szlovénia, Ausztria és Magyarország), amely az iparban alkalmazott innovációs jó gyakorlatot ülteti át az oktatásba, az általános iskolai pedagógusoknak fejlesztett képzésbe. A projekt elsődleges célcsoportjához tartoznak a 9-14 éves tanulókat tanító általános iskolai pedagógusok, a projekt közvetett célcsoportját pedig a tanulók alkotják.

Az Innoteach projekt fejleszti az Európai Unió országaiban az innovációs szemléletet azáltal, hogy segít olyan inspiráló tanulási környezetet kialakítani az iskolákban, amely felkészíti a tanulókat arra, hogy az innováció alapelveit a probléma megoldásban alkalmazzák, és eközben vállalkozói készségeket szerezzenek. A megszerzett tudás és készségek alkalmazhatóak a különböző tantárgyakban, az iskolai élet mindennapjaiban, majd később az élet minden területén.

 

Projekt adatok

Angol cím: LET'S BE INNOVATIVE! Development of Creativity, Innovation and Entrepreneurship for Primary School Teachers
Rövid cím: InnoTeach
Azonosító: 2016-1-SI01-KA201-021641
Főpályázó és koordinátor: Korona plus d.o.o., Institut za inovativnost in tehnologijo, Szlovénia
Pályázat típusa: Erasmus+ Strategic Partnership
Kapcsolat: Ms. Urska Mrgole –info@innovation.si

Projekt partnerek

 1. Korona plus d.o.o., Institut za inovativnost in tehnologijo (Project leader, Slovenia),http://www.inovativnost.net/aboutus.asp
 2. Osnovna sola Trnovo (Slovenia),http://www.ostrnovo.si/
 3. Osnovna sola Louisa Adamiča Grosuplje (Slovenia),http://www.oslag.si/
 4. I.S.C.N. GesmbH (Austria),http://www.iscn.com/
 5. ORG Grazer Schulschwestern (Austria),http://www.schulschwestern.at/org
 6. iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. (Magyarország),http://www.itstudy.hu/en/lap
 7. Turai Hevesy György általános Iskola (Hungary),http://hevesytura.hu/
 8. Kerepesi Széchenyi István általános Iskola es Alapfokú Művészeti Iskola (Magyarország),http://www.szechenyikerepes.hu/

Projekt tevékenységek

 • Az InnoTeach képzési program kidolgozása három fő készségfejlesztő tanegységben:
  • U1 Innováció fejlesztés
  • U2 Innovatív tanítás
  • U3 Innováció a gyakorlatban
 • 17 pedagógus felkészítése a kollegáik képzéséhez mentori feladatokra a munkatársak számára szervezett nemzetközi képzés keretében.
 • e-Képzési portfolió kidolgozása részletes magyarázatokkal kiegéstzített PowerPoint prezentációk, példák, videók, hasznos linkek és más tanulási segédanyagok és sok-sok konkrét házi feladattal.
 • A készségek és kompetenciák validációja és elismerése az ECQA (Európai Tanúsítvány és Képesítés Egyesület) vizsga módszertan követelményei szerint.

Eredmények

Először kidolgoztuk az InnoTeach Innovációs Képzési Modellt. Közel 80 pedagógus szerezte meg a nemzetközileg elismert "Innoteach Mentor" végzettséget Szlovéniából, Magyarországról és Ausztriából. A mentorok többszáz tanulóval dolgoztak együtt, kidolgoztak 16 projektet, amelyek mindegyike az iskola és a helyi közösség kihívásaira, problémáira igyekezett választ adni.

Projekt célja: 

Az alapvető célja a projektnek az, hogy gondolkozásmódbeli változást idézzenek elő az általános iskolákban, azáltal, hogy megmutatják, hogy az innováció kulcsfontosságú a sikerhez- minden területen, minden tantárgyban, a napi szituációkban, az iskolában és a valós élet kihívásaiban. Első lépésben kiképezzük, és kreatív munkához megfelelő eszközökkel látjuk el a tanárokat. Arra fogjuk ösztönözni a tanárokat, hogy a tudásukat a gyakorlatban is hasznosítsák. Határozzanak meg konkrét kihívásokat (probléma az iskolában, az oktatási folyamatban, a helyi környezetben…) és végezzék el azokat a szükséges változtatásokat, melyek alapvető fontosságúak, ha innovatív megoldásokat akarnak létrehozni, fejleszteni, és életre akarják kelteni az ötleteiket.
 
Célcsoport
 
A projekt célcsoportja az általános iskola 2. és 3. évfolyamán (9-14 év közötti diákokat) tanító tanárok