Innolearn klasztertagok által megvalósított szakképzési projekt szereplése Brüsszelben

Magyarországról a TeNeGEN projekt kapott meghívást az Európai Bizottság által 2012. június 7-8. között "European Business Forum" címen Brüsszelben megrendezett szakmai konzultációra. Az öt ország részvételével megvalósított projektet az Innolearn klaszter tagintézménye, a Prompt-G Kft. koordinálta 2008-2010 között, további két klasztertag, a Számalk Szakközépiskola és a Libetra Bt. munkatársai (Dr. Sediviné, Balassa Ildikó és Dr. Bessenyei István) szakértői közreműködésével. A projekt célja a szakközépiskolai tanárok eLearning kompetenciáinak fejlesztésére irányuló távoktatási program kidolgozása volt, és eredményei a tenegen.eu portálon érhetőek el.  

A brüsszeli rendezvény célja az Európa 2020 stratégiához kapcsolódó, a szakképzés megújítására irányuló törekvések jó gyakorlatainak bemutatása, javaslatok megfogalmazása volt.

 

A kétnapos rendezvényen a szakképzésben érdekelt oktatási intézmények, cégek, kormányzati szervek képviselői - több mint 400-an - vettek részt. Az előadások és az előadásokat követő viták egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy milyen módszerekkel lehet  az elkövetkező években a szakképzést a munka világához egyre inkább közelebb hozni, hogyan lehet a szakképzésből kikerülő tanulókat a vállalkozóvá váláshoz, és az elhelyezkedéshez szükséges kompetenciákkal felvértezni. Az elhangzottak alapján egyértelémű, hogy az Innolearn klaszter által kitűzött stratégiai célok mai is - négy évvel a klaszter megalakulása után - nemcsak, hogy napirenden vannak, hanem szorosan kapcsolódnak az Európa 2020 stratégia alapdokumentumaiban rögzített oktatási célkitűzéseihez.